Blog

30 Nisan, 2022
Takip Edin

Yurt dışına e-fatura kesilebilir mi?

30 Nisan, 2022

Küreselleşme ile birlikte ticaret de uluslararası boyuta taşındı. Yurt dışına mal ihraç edenlerin keseceği fatura türü, bu işlemi nasıl gerçekleştireceği gibi konularda bazı soru işaretleri mevcut.

Yurt dışına e-fatura kesmek mümkün mü?

Yurt dışından bir firma ile ticaret yapan işletmeler aynı yurtiçindeki gibi alım-satım yapılan mal veya hizmeti belgelemek durumunda. Bu noktada e-fatura, yurt dışında da geçerli bir sistem olarak sürece dahil oluyor.

Yayımlanan tebliğ ile 01.01.2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların vergiler dahil toplam tutarının 30.000 TL’yi aşması, vergi mükelleflerine düzenlenen faturalarda ise vergiler dahil toplam tutarın 5.000 TL’yi aşması durumunda düzenlenmesi zorunlu hale getirilen e-arşiv fatura yurt dışında da geçerli. Bu düzenlemeler bir e-belge düzenlenme portalı üzerinden yapılabilmekte.

Yurt dışına mal ihraç edenlerin elektronik ihracat faturası kesmesi gerekiyor. İhracat e-faturası, yurt dışına yapılan satışlardan, ihracat beyannamesiyle gönderilen ürünler için kesiliyor.

İhracat e-faturası nasıl düzenlenir?

“Yurt dışına e-fatura kesilir mi?” sorusunu yanıtladık, sıra geldi “Yurt dışına e-fatura nasıl kesilir?” sorusuna. İhracat kayıtlı e-fatura kesilirken KDV alınmıyor. KDV iadesi alabilmek için ise birtakım işlemler yapılması gerekli.

KDV iadesi alacak üretici, İmalatçı Belgesi ve ilgili meslek odasına üyelik belgesini ihracat yapacak firmaya malı teslim ettiği dönemde KDV beyannamesinin verileceği zamana kadar bağlı olduğu vergi dairesine bir dilekçe eki olarak ibraz etmeli.

Bu adım dışında kesilecek ihracat e-faturasının normal e-faturadan tek bir farkı kalıyor. Kesilen ihracat e-faturasına “3065 sayılı KDV Kanununun (11/1-c) maddesi hükümlerine göre, ihraç edilmek şartıyla teslim edildiğinden, KDV tahsil edilmemiştir.” ibaresinin eklenmesi gerekiyor. 

Peki, sistemde vergi numarası olmayan yurt dışı firmalara e-fatura nasıl düzenlenecek? Yurt dışına e-arşiv fatura keserken alıcı vergi kimlik numarası kısmına 10 tane 2 (2222222222) yazarak işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Yurt içinde ihraç edilmesi kaydıyla satışlarda e-fatura nasıl kesilir?

Yurt içinde ihraç edilmesi kaydıyla yapılan satışlara ihracat kayıtlı satış denir. İhracat kayıtlı satış bir imalatçı tarafından ihracat yapan bir firmaya yapılır ve bu tür satışlarda da KDV’siz e-fatura düzenlenebilir. Daha sonrasında ihracatı gerçekleştirecek olan firma da KDV’siz satış yapacağı için herhangi bir KDV yükü oluşmaz.

İhraç kayıtlı fatura kesildikten sonra ihracat yapılması için tanınan süre 3 ay. İhracatın bu süre içinde mücbir sebeplerden ötürü gerçekleştirilemediği durumlarda 3 aylık sürenin dolumundan itibaren 15 gün içerisinde gerekli mercilere başvurulması halinde Maliye Bakanlığı’nın onayladığı koşullarda vergi daireleri tarafından 3 aya kadar ek süre verilebiliyor.

İhracatçı firma gümrük idaresine e-faturaları matbu olarak ibraz etmek zorunda mıdır?

Elektronik ortamda kesilen fatura hali hazırda Gümrük Ticaret Bakanlığı’nın sisteminde olacağından dolayı e-faturanın bir çıktısının alınması ve matbu olarak ibraz edilmesi gerekmiyor. Yurt dışı e-fatura kabul ettiği ve her şey elektronik sisteme aktarıldığı için ihracat yapmak artık çok kolay!

Serbest bölgedeki satışlarda e-fatura nasıl kesilir?

Serbest bölgedeki işletmelere yapılan mal veya hizmet satışlarında Serbest Bölge İşlem Formu doldurulması gerekir. Bu durumda bir ihracat e-faturası kesilmez. Serbest bölgedeki işletme e-fatura mükellefi ise e-fatura, e-fatura mükellefi değil ise e-arşiv fatura kesilir ve ürünler bu fatura ile serbest bölgeye gönderilir.

Yurt dışı satışları için e-fatura programı benimteknolojim

Ticaret hayatının her alanında yanınızda olmaya devam ediyoruz! benimteknolojim'in içerisinden ihracat faturanızı oluşturabilir, e-fatura kullanıcısıysanız e-ihracat faturası olarak resmileştirebilirsiniz. Siz de hiçbir kredi kartı bilgisi gerekmeden 14 günlük deneme hesabınızı oluşturun, benimteknolojim rahatlığıyla tanışın.

İlginizi Çekebilir


Deneyimli kadrosu ile firmamız bir çok özel proje üretiminde verdiği güvenle yenilikçi yazılım ve otomasyon çözümleri sunma hedefiyle çıktığı yolda emin adımlarla ilerlemekteyiz.

© - benimteknolojim